Sådan rengør du din køkkenvask i rustfrit stål

En køkkenvask i rustfrit stål er kendt for at være det letteste materiale at rengøre og vedligeholde og med den rette pleje, vil materialet se pænt ud i mange år. Med de tekniske standarder, der findes i dag, er det dog ikke muligt at opnå fuldstændigt ridsefrit stål. Der vil altså med tiden komme små ridser som en naturlig del af udseendet ved rustfrit stål. Ridserne opstår oftest, når det rustfri stål kommer i kontakt med hårde materialer som keramiske knive, sten, glas eller aggressivt rengøringsmiddel. Småridser kan dog poleres op med BLANCO Polish.

Læs nedenstående guide for vedligeholdelse af køkkenvaske i rustfrit stål. 

Du kan downloade en guide til rengøring og pleje af køkkenvaske i rustfrit stål her

Daglig rengøring af rustfrit stål

For at holde din køkkenvask pæn behøver du kun at bruge almindeligt rengøringsmiddel, fx sulfo eller husholdningseddike, og en blød svamp, klud eller opvaskebørste til at fjerne snavs. For at forhindre kalk i at ophobe sig på køkkenvasken eller snavs i at sætte sig fast, bør du tørre din vask af med en fugtig klud efter brug.

Du kan købe plejemidler på vores webshop
www.ankøkkenshop.dk

Dybdegående rengøring af rustfrit stål

En gang om ugen eller efter behov anbefaler vi at du renser vasken med Stahl-fix. Stahl-fix er et rensemiddel, der affedter og afkalker samt lægger en vandafvisende hinde på stålvasken. Ved regelmæssig brug af Stahl-fix bliver den daglige rengøring lettere, og vasken vil fremstå lige så smuk, som da du købte den.

Sådan gør du:

 1. Kom Stahl-fix på en fugtig klud og poler vasken

 2. Hvis nødvendigt gentages processen indtil kluden ikke bliver "sort" mere, og vasken er blevet ensartet og pæn igen

 3. Skyl efter med rent vand

 4. Tør vasken af med en tør klud

Pleje af rustfrit stål

BLANCO Polish er et specielt plejemiddel rustfrit stål, der fjerner overfladiske ridser, fingeraftryk, fremmedrust og kalkpletter. Midlet gør det sværere for ny snavs at sætte sig fast og holder desuden køkkenvaskens overflade skinnende blank, hvor vandet perler af. 

Sådan gør du: 

 1. Rengør vasken grundigt inden brug af BLANCO Polish

 2. Kom BLANCO Polish på en tør klud

 3. Gnid på vasken i stålets sliberetning

 4. Skyl efter med rent vand

 5. Tør vasken af med en tør klud

Bemærk! BLANCO Polish og Stahl-fix bør ikke anvendes på overfladebehandlede stålvaske eller Durinox® stål samt på køkkenarmaturer, da det kan ødelægge overfladens behandling/struktur - og i øvrigt bør de ikke anvendes på andre materialer end rustfrit stål.

Brug aldrig dette på stålvaske

 • Skuresvampe/skurepulver - dette efterlader tydelige ridser
 • Ståluld - dette giver tydelige ridser på vasken, og der efterlades små ståluldsfibre, som ruster og sætter sig i stålvasken som flyverust
 • Klorholdigt rengøringsmiddel - dette kan gøre ståloverfladen mat
 • Jernholdige genstande, som placeres i/på køkkenvasken "natten over" - dette kan danne fremmedrustpletter på stålet

Rust på min vask i rustfrit stål?!

En køkkenvask i rustfrit stål ruster ikke, men der kan sætte sig det såkaldte "fremmedrust", som er et begreb for rustpletter, der kan komme på rustfrie overflader ved kontakt med jernpartikler fra fx støbejernsgryder, jernvandrør, ståluld eller andre jernholdige produkter. Når først fremmedrusten er fjernet igen, så er køkkenvasken så god som ny. Det har det ingen betydning for stålmaterialet.

Fremmedrust kan poleres væk med BLANCO Polish - se vejledning ovenfor.

VIDEO: Se hvordan du rengør og vedligeholder vaske i rustfrit stål

Sådan rengør du din køkkenvask i Durinox® stål

Durinox® er en elektropoleret ståloverflade, der er ekstremt modstandsdygtig over for misfarvninger og pletter fra fødevarer. Materialet er derfor utroligt nemt at rengøre og holde pænt. 

Du kan læse mere om Durinox® materialet her

Daglig rengøring af Durinox®

Den daglige rengøring kan klares med almindeligt opvaskemiddel – fx sulfo – og en blød svamp, klud eller opvaskebørste til at fjerne snavs.

Dybdegående rengøring af Durinox®

Er vasken ekstra snavset, kan du give den en grundrens og en dybdegående rengøring:

Grundrens: Fyld bunden af køkkenvasken med 0,5 cm varmt vand – min. 60˚ C – og en god portion opvaskemiddel (fx sulfo). Rens kummen ved at skrubbe grundigt med en opvaskebørste.

Dybdegående rengøring: Rens Durinox® overfladen efter grundrens med glasrens med alkohol (fx Frosch Spiritus glasrens) og en mikrofiberklud.