Sådan vælger du det rigtige affaldssystem

Det kan være en mundfuld, når du skal finde ud af, hvordan du får plads til de mange affaldsfraktioner, vi skal sortere i hjemmet. Det handler både om at klarlægge, hvad dit behov for sorteringen er, og hvilke muligheder, indretningen i dit hjem giver. 

 

Der er dog ingen tvivl om, at en god og gennemtænkt sorteringsløsning gør dagligdagen lettere, og du vil blive glad for en pæn og hygiejnisk løsning, så affaldssorteringen ikke bliver en sur og besværlig pligt.

 

Vi guider dig her til, hvordan du finder frem til den rigtige affaldsløsning for dig, og hvilke ting, du bør overveje, når du skal indrette køkkenet. 

 

 

 

Hvad er dit behov?

Start med at overveje, hvilke typer affald, du har mest af i dit hjem. Selvom vi skal sortere i 10 affaldsfraktioner, er det ikke sikkert, at du har lige meget af alle typer affald. Måske du kan samle to fraktioner i én spand, som så kan sorteres efterfølgende, eller måske du kun har behov for en lille spand til en bestemt type affald.

Det er en god idé at have spande i køkkenet til de fraktioner, hvor du producerer mest affald, så du hurtigt kan sortere, men måske andre fraktioner kan sorteres i et bryggers, depotrum eller lignende. 

Placering af affaldssystemet

Når du har fundet ud af, hvilke sorteringsfraktioner, du har behov for i dit køkken, bør du overveje hvor affaldssystemet skal placeres for at sikre en nem arbejdsrutine i hverdagen. Skal det fx være under vasken eller er der evt. plads til at indrette et helt skab eller en skuffe til affaldssortering?

Det er en god idé at placere spandene tæt ved køkkenvasken, da det er her, den største del af affaldet opstår. Et skab ved siden af vasken giver en rigtig god arbejdsstilling, da du kan stå og arbejde ved vasken, og have skabslågen til affaldssorteringen åben samtidig. 

 

 

 

Hvilken skabstype har du?

Skabstypen er afgørende for, hvilket system du kan montere. BLANCO producerer affaldssystemer til både skabe med hængslede låger, skabslåger med frontudtræk og skuffer. 

Se nedenfor, hvilke BLANCO affaldssystemer, der passer til de forskellige skabstyper.

AFFALDSSYSTEMER FRA BLANCO

Til hængslede låger

BLANCO har tre forskellige serier til skabe med hængslede låger: 

 • BOTTON Pro der kan fås med manuel eller automatisk udtræksfunktion, der lukker op til spandene, når køkkenlågen åbnes. Systemet fås til 45 cm skab med 2 spande og 60 cm skab med 3 spande.
 • BOTTON II med 2 spande til 30 cm skab, der er let at få plads til i et skab, hvor der også opbevares rengøringsmidler og andet.
 • SINGOLO XL der har 1 rummelig spand og passer til 40 cm skabe.

Til skuffer

BLANCO FLEXON II er hurtig og nem at montere i en skuffe, og har en gennemtænkt og funktionel konstruktion, hvor alle dele er nemme at rengøre. 

FLEXON II fås til:

 • 30 cm skuffe med 1 eller 2 spande
 • 45 cm skuffe med 2 spande
 • 50 cm skuffe med 2 eller 3 spande
 • 60 cm skuffe med 2, 3 eller 4 spande
 • 80 cm skuffe med 3 spande
 • 90 cm skuffe med 4 spande

Til skabe med frontudtræk

BLANCO SELECT II fås i mange forskellige varianter, og nogle af systemerne endda med den praktiske Orga skuffe, der holder styr på alle de ting, der er rare at have lige ved hånden som fx opvaskebørste, karklud og opvaskesvamp. 

SELECT II findes til: 

 • 45 cm skab med 2 spande
 • 50 cm skab med 2 eller 3 spande
 • 60 cm skab med 2, 3 eller 4 spande samt med eller uden Orga skuffe. Du kan også få et Compact system med 2 spande, hvor der er plads til tank til en kogende vandhane bag systemet

Skabstørrelse

Som du kan se ovenfor findes BLANCOs systemer til flere forskellige skabstyper. Det giver sig selv, at jo bredere skab, des mere plads er der til affaldssortering. Vi anbefaler minimum 4 spande til den mest effektive affaldssortering, og at der planlægges lidt ekstra plads til at opbevare fx rengøringsmidler og opvaskebørste.

Ekstra praktisk tilbehør

Du kan også tilføje praktiske detaljer til BLANCOs affaldssystemer, som kan gøre arbejdsgangen lidt mere effektiv i hverdagen. Det kan fx være en Clip affaldsposeholder, der fastgøres på spandens kant og holder posen på plads eller en MOVEX fodbetjening, der kan monteres under skabslågen, så den nemt og håndfrit kan åbnes. 

Vil du have mere inspiration?

Indretning til affaldssortering er en individuel løsning, men vi har samlet lidt inspiration til, hvordan du kan indrette til en god og praktisk sorteringsløsning i både det store køkken med masser af plads, og dette lille, kompakte køkken.