Sådan vedligeholder du din køkkenkværn
Køkkenkværnen passer for det meste sig selv og behøver ikke kemisk rengøring. Dog har vi samlet et par lette tips og tricks til, hvordan du vedligeholder din køkkenkværn - og forlænger dens levetid.
Sådan rengør og opfrisker du din køkkenkværn
- Hæld lidt opvaskemiddel over en god portion isterninger
- Skub blandingen af isterninger og sulfo i kværnen
- Tænd for det kolde vand og lad kværnen køre til isterningerne er kværnede
Generelt anbefales det at undgå brug af diverse kemikalier i køkkenkværnen. Kemikaler kan være årsag til rustdannelse på de rustfrie kværndele i kværnkammeret.
Citrusfrugter - især ældre og hårde af slagsen - kan med fordel kværnes for at rense og give kværnen en dejlig duft.
Når køkkenkværnen ikke vil starte
Løsning 1: Genstart
Når en køkkenkværn bliver overbelastet vil den automatisk slå fra.
Tjek først sikringer i målerskabet. Forsøg at genstarte kværnen ved at trykke på den røde reset-knap i bunden af kværnen. Knappen skal holdes inde til den siger "klik". Hvis kværnen er blevet for varm er det måske ikke muligt at trykke knappen ind. Lad da køkkenkværnen hvile en halv times tid og forsøg igen.
Overbelastning sker oftest ved, at en genstand sætter sig fast (se løsning 2).
Løsning 2: Fjern fastsiddende genstande
Bestik, kapsler m.v. man hvis de tabes i kværnen kile sig fast mellem kværnens svingklodser og føre til overbelastning.
Træk stikket ud af stikkontakten, så der ikke er strøm tilsluttet og fjern gummi-stænkklappen så det er lettere at se ned i kværnen - brug evt. lommelygte til at lyse ned i kværnen. Tjek om der ligger blokerende genstande mellem bundpladen og rivejern. Løsgør genstanden ved at dreje bundpladen begge veje med den medfølgende unbraconøgle. Unbraconøglen passer i hullet i midten under køkkenkværnen. Sæt unbraconøglen i hullet og løsgør bundpladen ved at dreje nøglen frem og tilbage nogle gange. Fjern den fastsiddende genstand med hænderne eller evt. med en tang. Sæt herefter strømmen til igen.
Løsning 3: Tjek luftkontakt
Hvis der er monteret en luftkontakt på kværnen, kan slangen der forbinder knap og kværn hoppe af, og køkkenkværnen vil ikke kunne tændes.
Træk stikket ud af stikkontakten, så der ikke er strøm til køkkenkværnen og kontroller at slangen sidder ordentligt fast både i bunden af kværnen og bunden af luftkontakt-knappen (air-swich-knappen), der sidder på vask, i skab elller bordplade.
Sæt strømmen til igen, så burde kværnen kunne tændes igen.
Tjek følgende hvis det drypper fra kværnen
- Er der fejl på monteringen af vaskeflangen i køkkenvasken? Kontroller om pakningerne sidder i rigtig rækkefølge.
- Skal den nedre låseplade med 3 skruer under køkkenvasken efterspændes? Spænd låsepladen efter
- Kommer utætheden fra køkkenkværnens vinkelafløbsrør? Hvis det er tilfældet, kan det skyldes, at vinkelafløbsrøret har rykket sig på gummistudsen. Løsn låsefjederen og sæt røret rigtigt på plads igen.
- Er der utæthed på vandlåsen? Efterspænd med hænderne dér, hvor det drypper fra. Husk gummipakninger.
Afløbet er stoppet og affaldet løber tilbage i vasken
Hvis køkkenkværnen har kværnet madaffald, uden vandet tændt eller med meget lidt vand, kan der sætte sig en prop i vandlåsen.
Gør følgende:
- Brug en svupper til at løsne proppen
- Skyl efter med vand
- Alternativt afmonter vandlåsen og rens den
Har du smidt ikke-organisk affald i kværnen?
Ikke-organisk affald kan fx være metal, plastik eller lignende og disse materialer kan kværne ikke klare. Du vil typisk kunne høre, at der er kommet en forkert type affald i kværnen, ved at den lyder anderledes, når den er i brug eller den vil sætte sig fast.
Stop kværnen og træk evt. stikket ud af stikkontakten, så der ikke er strøm til maskinen. Stik derefter hånden ned i kværnen og fjern det uønskede affald. Sæt herefter strøm til og tænd igen.
Tip! Brug en lommelygte til at lyse ned i kværnen, så du bedre kan se, hvad der befinder sig dernede.
Hvis køkkenkværnen slår relæet fra
Relæet slår fra hvis der er for mange strømførende maskiner i samme gruppe på eltavlen, som er slået til på samme tid. Måske du har både køkkenkværn, kogende vandhane og opvaskemaskine, som kører på samme gruppe, og så er der af og til ikke strøm nok til alle maskiner og relæet vil slå fra.
Maskinerne skal i stedet fordeles på flere grupper i eltavlen. Til dette skal du have fat i en elektriker. Du kan gå ud fra følgende:
En køkkenkværn bruger ca. 600 W
En kogende vandhane bruger ca. 2200 W
En opvaskemaskine bruger ca. 2300 W