Montering af køkkenvaske

Når du skal vælge køkkenvask, er monteringsformen vigtig, da den har betydning for  rengøringsvenligheden og udtrykket i køkkenet. Der findes forskellige løsninger og mulighederne afhænger af, hvilken køkkenvask og bordplade, du ønsker. 

Det kan være kompliceret at sætte sig ind i de forskellige monteringsmuligheder, så spørg din køkkenforhandler til råds. Vi anbefaler desuden, at indbygning af vaske altid udføres af autoriserede fagfolk.

Herunder kan du læse mere om de forskellige monteringsformer.

 

Ilægning

Ilægning - også kaldet nedfældning - er den mest klassiske monteringsmetode og samtidig en nem og billig løsning, hvis du vil give køkkenet et nyt look uden den store renovering. 

Køkkenvasken monteres ved at skære et hul i bordpladen og lægge vasken ned i bordpladen oppefra. Derved bliver vaskens kant synlig over bordpladen. Kantens højde varierer afhængigt af vaskens design.

Ilægning med IF-Mikrokant

Stålvaske med IF-Mikrokant er egnede til både klassisk ilægning og planlimning. Den særligt flade Mikrokant er kun 1 mm høj og giver ved ilægning et udtryk af, at vasken flugter med bordpladen. Ønskes en helt kantløs integration kan køkkenvaske med Mikrokant planlimes.

Planlimning

Silgranit®-vaske med F-kant kan planlimes. Vasken fræses ned i bordpladens overflade, så kanten af vasken og bordpladen ligger ’plant’ med hinanden. Planlimning foretages typisk i sten-, kunststen- og kompositbordplader og giver både et elegant udtryk og en nem rengøring.

Underlimning i laminat

Underlimning bruges ofte ved laminatbordplader, hvor vasken limes op under laminatet nedefra, så der ikke opstår nogen kant mellem vask og bordplade. Alle vasketyper kan i princippet underlimes, men det er op til den enkelte bordpladeproducent at afgøre, hvilke vaske de tilbyder til underlimning.

Underfræsning

Vasken fræses op i bordpladen fra undersiden, så en lille del af bordpladen er synlig over vasken. Metoden bruges ofte til massive bordplader i fx granit, Corian®, Dekton® og træ. Alle vasketyper kan i princippet underfræses, men det er op til den enkelte bordpladeproducent at afgøre, hvilke vaske de tilbyder til underfræsning.

Underlimning/-bygning

Køkkenvasken limes op under bordpladen så hele bordpladens tykkelse er synlig over vasken. Metoden bruges ofte til massive bordplader som granit, Corian®, Dekton® og træ. Alle vasketyper kan i princippet underlimes/-bygges, men det er op til den enkelte bordpladeproducent at afgøre, hvilke vaske de tilbyder underlimning/-bygning.

Specielle løsninger

Der findes monteringsmetoder, som er specifikke for den enkelte bordpladeproducent. Det kan fx være en løsning, hvor en kompositvask og en bordplade limes sammen, så overgangen bliver usynlig. Sådanne metoder kræver ofte vaske designet til formålet. Kontakt din bordpladeleverandør for flere oplysninger.