


Se videoen og dyk ned i BLANCOs fascinerende rejse siden 1925. Oplev milepælene, innovationerne og udviklingen, der har formet BLANCO gennem næsten 100 år.


BLANC & FISCHER-gruppens historie begynder i 1925 under politiske og sociale omvæltninger. Heinrich Blanc grundlægger "Blanc & Co." i Oberderdingen og producerer metaldele til komfurer. Samtidig starter Karl Fischer i Schwarzwald firmaet E.G.O., som udvikler elektriske køkkenkomponenter.
Heinrich Blanc ser nye forretningsmuligheder og skriver til Karl Fischer for at høre, om han kan fremstille varmeelementer. Fischer svarer hurtigt og positivt. Mødet mellem dem bliver afgørende: Blanc bliver både kunde og senere medejer af E.G.O., som samme år flytter til Oberderdingen.

I 1930’erne vokser begge virksomheder. Blanc udvikler produkter i aluminium og rustfrit stål, mens Fischer introducerer den første elektriske støbejerns-kogeplade og en energibesparende varmeelement. Med nazismens magtovertagelse ændres forholdene dramatisk. Fra 1939 omstilles produktionen til krigsformål: Blanc & Co. laver bl.a. torpedodele, E.G.O. leverer el-komponenter til militæret. Tvangsarbejdere erstatter mange af de indkaldte ansatte.
Efter krigen står E.G.O. og Blanc & Co. under amerikansk kontrol. Karl Fischer sikrer produktionstilladelse, og tidligere udviklede produkter bringes nu på markedet. I 1946 starter Heinrich Blanc produktion af vaske i rustfrit stål. Det er også i slut 40’erne at el-komfuret slår igennem – drevet af lavere elpriser og Karl Fischers visioner. E.G.O. lancerer i 1952 en populær kogeplade med stålkant og udvikler også termostater og varmeelementer til ovne og vaskemaskiner.

Samtidig revolutionerer Blanc & Co. markedet med rustfri stålvaskeborde, bl.a. som første virksomhed med dobbeltvask i ét stykke. Sortimentet vokser til over 120 modeller. Navnet forkortes til "BLANCO" – og bliver til et kendt varemærke.
Fra 1960’erne udbygger BLANCO sit salgsnet i Tyskland og opretter datterselskaber i udlandet. Samtidig åbner E.G.O. sin første udenlandske afdeling i Italien og udvider hurtigt til flere lande. BLANCO producerer sin millionte vask og opnår næsten 50 % markedsandel i Tyskland. E.G.O. dominerer også markedet med sine avancerede produkter.
I 1971 fejrer BLANCO sin femmillionte stålvask og E.G.O. slår rekord i 1973 med 250 mio. D-Mark i omsætning og 6.300 ansatte. Oliekrisen bremser væksten, især for BLANCO. E.G.O. træder til og investerer i virksomheden. Begge firmaer skærer kraftigt ned i medarbejdere. Dette bliver starten på det tætte samarbejde, der senere bliver til BLANC & FISCHER Familienholding.

E.G.O. lancerer glaskeramiske kogeplader med præcis varme fra strålevarmelegemer – en teknologi udviklet med Karl Fischers hjælp og som bliver ny køkkenstandard.
Med konsolidering, bedre verdensøkonomi og store ordrer kommer BLANCO og E.G.O. sig over krisen i begyndelsen af 1980’erne. E.G.O. starter produktion i USA (Newnan, Georgia).
BLANCO videreudvikler vasken til en multifunktionel arbejdsplads med skærebræt, affaldssystem og armatur. Med materialet Silacron tilbydes farvede vaske.
BLANCO når 270 mio. D-Mark i omsætning og eksporterer til over 100 lande. Samtidig åbner E.G.O. afdelinger i bl.a. Sydafrika, Spanien og Tyrkiet. E.G.O. producerer sine første induktionskogeplader – en banebrydende teknologi, som bliver standard i moderne køkkener.

I begyndelsen af 1990'erne udvider BLANCO til Østeuropa og åbner et værk i Frýdek-Místek, Tjekkiet, i 1994. I 1995 overtager de en fabrik i Toronto, som bliver den eneste producent af Silacron-vaskene i Nordamerika. E.G.O. åbner i 1998 et nyt værk nær Shanghai.
I 1990'erne fortsætter BLANCO med at fokusere på at forbedre køkkenvasken med praktiske armaturer, systemer til underskab og nye materialer. Et eksempel er introduktionen af granitvaskene i SILGRANIT: Det robuste materiale, der består af op til 80% kvartsand, er let at vedligeholde. Det elegante udseende og den velafbalancerede farvepalet giver nye muligheder for anderledes designs og sætter pludselig farve på køkkkenvaske området.
Omkring årtusindskiftet opstår idéen om den ergonomiske køkkenvandplads hos BLANCO: Forbrugerne skal opleve lethed og glæde i deres køkkenarbejde, og nye funktionelle designprodukter som AX-konceptet spiller en central rolle i dette. AX-konceptet, som fås i forskellige materialer, størrelser og versioner, gør det muligt at skabe flydende arbejdsprocesser med bevægeligt og ergonomisk tilbehør.

I 2010'erne forbliver rustfrit stål en af BLANCOs vigtigste produktionsmaterialer og især de helt firkantet kummer går deres sejrsgang, først ZEROX-vaskene med 0 gr. Radier og senere de mere rengøringsvenlige CLARON-vaske med 10 gr. Radier.
Hurtigt kommer de firkantet vaske også med i Silgranit og i begyndelsen af 20’erne lanceres igen en multifunktionel vaskeserie – hvor et ekstra niveau i vasken giver mulighed for at gør arbejdet ved vaskene nemmere og langt mere praktisk. Etagon-serien produceres i såvel Silgranit som i rustfrit stål og serien vokser stadig med flere populære modeller.
I 2025 fejrer BLANCO & FISCHER 100 års industrihistorie, og fremtiden ser lys ud. BLANCO fortsætter med at være premium-systemudbyder, medens E.G.O. fokuserer på industionsteknologi og køling og tilpasser sig en mere kundecentreret, international strategi.



