Sådan rengør du din køkkenvask i rustfrit stål

En køkkenvask i rustfrit stål er kendt for at være det letteste materiale at rengøre og vedligeholde og med den rette pleje, vil materialet se pænt ud i mange år. Med de tekniske standarder, der findes i dag, er det dog ikke muligt at opnå fuldstændigt ridsefrit stål. Der vil altså med tiden komme små ridser som en naturlig del af udseendet ved rustfrit stål. Ridserne opstår oftest, når det rustfri stål kommer i kontakt med hårde materialer som keramiske knive, sten, glas eller aggressivt rengøringsmiddel. Småridser kan dog poleres op med BLANCO Polish.

Læs nedenstående guide for vedligeholdelse af køkkenvaske i rustfrit stål. 

Daglig rengøring af rustfrit stål

For at holde din køkkenvask rustfri og pæn behøver du kun at bruge almindeligt rengøringsmiddel, f.eks. sulfo, og en blød svamp, klud eller opvaskebørste til at fjerne snavs. For at forhindre kalk i at ophobe sig på køkkenvasken eller snavs i at sætte sig fast, bør du tørre din vask af med en fugtig klud efter brug.

Dybdegående pleje af rustfrit stål

Stål-fix:
En gang om ugen eller efter behov anbefaler vi at polere vasken med Stahl-fix. Stahl-fix er et rensemiddel, der affedter og afkalker samt lægger en vandafvisende hinde på stålvasken. Ved regelmæssig brug af Stahl-fix bliver den daglige rengøring lettere, og vasken vil fremstå lige så smuk, som da man købte den. Stahl-fix fjerner ikke ridser i køkkenvasken!

 1. Kom Stahl-fix på en fugtig klud og poler vasken
 2. Hvis nødvendigt gentages processen indtil kluden ikke bliver "sort" mere, eller man synes, at vasken er blevet ensartet og pæn igen
 3. Skyl efter med rent vand
 4. Tør vasken af med en tør klud

 

BLANCO Polish:
Er vasken stærkt tilsmudset anbefaler vi BLANCO Polish som er et polermiddel til stål. 
 BLANCO-polish fjerner overfladiske ridser, fingeraftryk, rust og kalkpletter. Midlet gør det sværere for ny snavs at sætte sig fast og holder desuden køkkenvaskens overflade skinnende. 

 1. Kom BLANCO Polish på en tør klud
 2. Gnid på vasken i stålets sliberetning. Nye slibespor vil fremkomme og de gamle, små ridser vil "forsvinde"
 3. Skyl efter med rent vand
 4. Tør vasken af med en tør klud

Bemærk! BLANCO Polish og Stål-fix bør ikke anvendes på stålvaske i linnedstruktur, Durinox® stål og i øvrigt ikke på andre materialer end rustfrit stål.

Brug aldrig følgende på en køkkenvask i rustfrit stål

 • Skuresvampe/skurepulver - dette efterlader tydelige ridser
 • Ståluld - dette giver tydelige ridser på vasken, og der efterlades små ståluldsfibre, som ruster og sætter sig i stålvasken som flyverust
 • Klorholdigt rengøringsmiddel - dette kan gøre ståloverfladen mat
 • Køkkensalt - skal straks skylles væk, da det ellers kan føre til rustfletter på stålet (også når det er rustfrit!)
 • Jernholdige genstande, som placeres i/på køkkenvasken "natten over" - dette kan danne rustpletter på stålet

Rust på min vask i rustfrit stål?!

En køkkenvask i rustfrit stål ruster ikke, men der kan sætte sig det såkaldte "flyverust", som er et begreb for rustpletter, der kan komme på rustfrie overflader ved kontakt med jernpartikler fra fx støbejernsgryder, jernvandrør, ståluld eller andre jernholdige produkter. Når først flyverusten er fjernet igen, så er køkkenvasken så god som ny. Det har det ingen betydning for stålmaterialet.

Flyverust kan poleres væk med Stål-fix eller BLANCO Polish - se vejledning ovenfor.

VIDEO: Se hvordan du rengør og vedligeholder vaske i rustfrit stål

Mere om rustfrit stål


 

 

Køb plejemidler på

anKøkkenShop.dk