Sådan virker kværnen

Mange tror at en køkkenkværn virker som en blender med knive, der skærer affaldet i stykker. Det er ikke tilfældet!

Som det kan ses af denne lille video benytter køkkenkværnen en teknik, der mere minder om en saftcentrifuge (juicer), hvor affaldet via en roterende bundplade, hvorpå der er monteret svingklodser, bliver skubbet ud på sidevæggen, hvor kraftige rivejern sørger for at det bliver revet til en lind "havregrød" før den passere ud igennem de små huller i bundpladen.   

Hvad kan kværnes?

En køkkenkværn bliver hurtigt et "must-have" i køkkenet, hvor ildelugtende madaffald ikke er ønsket. En køkkenkværn tilbyder en praktisk, nem og miljørigtig måde at slippe for madaffald i køkkenaffaldet. En køkkenkværn kan hjælpe dig med at slippe af med alt organsisk affald fra avokadosten til kyllingeben og rejeskaller og selvfølgelig også alle de mere bløde madvarer som salat, tomat, agurk mv. Forskellige modeller tilbyder forskellig effektivitet og hastighed.

Fra affald til biogas

Når du bruger en køkkenkværn til at frasorterer det organiske affald, kan affaldet omdannes til biogas, som er et CO2-rigtigt alternativ til de fossile brændstoffer. De fossile brændstoffer er begrænsede, og derfor er det vigtigt for miljøet, at vi udnytter de bæredygtige alternativer.

Biogas kan anvendes til el og varme samt bæredygtig transport. Når det organiske materiale omdannes til biogas, kan restproduktet bruges til gødning af markerne. Hermed udnyttes det fulde potentiale.

Må man installere en køkkenkværn?

Inden du investerer i en køkkenkværn, er det vigtigt, at du søger din kommune om tilladelse. Ikke alle kloaksystemer er dimensioneret til at kunne transportere affaldet væk. Derfor stiller de fleste kommuner krav om, at der skal sendes en ansøgning inden installation.

Der er desværre ikke ens regler i alle kommuner for installation af køkkenkværnen. For at finde reglerne, der hvor du bor, skal du gå ind på din kommunes hjemmeside og læse mere. 

Du finder et ansøgningsskema her

Hvad er sandt og hvad er falsk?

Læs mere om myter og fakta om køkkenkværne på www.køkkenkvænen.dk. Her finder du diverse information fra ind og udland om alle de forsøg og undersøgelser, der er foretaget med køkkenkværne rundt om i verden. Desuden vil du finde svar på nogle af de mest hårdføre myter om køkkenkværne som f.eks. at brug af køkkenkværne øger bestanden af rotter.

Klik ind på siden og bliv meget klogere på hvad der er sand og falsk omkring affaldskværne. 

 

Vi du vide mere om ...


I menuen "Hjælp" finder du yderliger rådgivning og hjælp til, hvordan du bedst vælger den rigtige køkkenkværn til dit nye køkken. 

Køkkenkværne fra InSinkErator